Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

ΔΕ ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ


Σ’ ένα nyxterino κατάστρωμα στην αρχή βλέπεις σκέτη σκοτεινιά. Δε βρίσκεις την τσάντα σου ούτε τα πόδια του διπλανού σου. Μετά από πέντε λεπτά το μάτι διακρίνει περιγράμματα, και ότι ήταν κατάμαυρο έχει γίνει απαλό γκρι. Βλέπεις τη φάτσα του Γιάννη που κοιμάται δίπλα σου, την κουπαστή, το περίγραμμα της Άννας, αυτούς που έρχονται κατά πάνω σου να σε πατήσουν –είναι περαστικοί, κινητικοί, καπνιστές, βλέπουν μόνο μαύρο. Ο τρόπος για να φωτίσει είναι να μείνεις ακίνητος στο λουλουδέ σλήπινγκ μπαγκ σου. Κοιτάζοντας, το τονίζω αυτό, τα αστέρια. Και θα νομίζεις ξαφνικά ότι χάραξε, τόσα θα βλέπεις.
Αναρωτιέμαι αν ισχύει και στη ζωή: αν καθίσω ήσυχη, αφουγκραζόμενη κάργα, αν θα αρχίσω να βλέπω ξαφνικά περιγράμματα - εκεί που ήταν τυφλά και θολά σαν κατάστρωμα πλοίου.

ΈΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ. Δε σιχαίνομαι πάντα τα πλοία. Όχι όταν ξαπλώνω στο κατάστρωμα ανάσκελα με τη θάλασσα λάδι. Δίπλα ο Γιάννης και η Άννα τσουγκρίζουν κεφάλια. Μια ροδαλή σουηδέζα/ ένας μελαχρινός, όλο μέλλον. Κοιμούνται -κοινότοπο, εντάξει- σαν ερωτευμένοι. Αυτοί με σύραν εδώ, μακριά από μοκέτες, κι από αυτούς που χυμένοι σε τσάντες/ σε πατώματα/ σε τραπέζια πλαστικά, ροχαλίζουν - και δεν έχουν κανέναν να αγαπομισούν στο πλευρό τους.
Το οπτικό μου πεδίο γεμίζει αστέρια και χάσιμο, το οπτικό μου πεδίο είναι φιξ, όταν, όπως τώρα, μαντρώνομαι σ’ ένα σλήπινγκ μπαγκ του Ιουνίου, κι ο ουρανός αναβοσβήνει στα μούτρα μου σα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα διερχόμενα φωτάκια, τα ασπροκόκκινα, δεν είναι αστέρια. Αλλά ξέρω τι είναι. [Όλοι το ξέρουν αυτό, είναι αεροπορικά φωτάκια.]
Αυτές οι ριπές που μυρίζουνε είναι τσιγάρο. Το γιγάντιο φουρφούρι στην κορυφή είναι κάτι αναγκαίο. Κι όπως είπα και πριν τα παιδιά μες τον ύπνο κοιτιούνται.
Κρατάω τα μάτια ορθάνοιχτα όλο το βράδυ.

[καποιοι μου γραψατε: τι απεγινα και γιατι δε γράφω. Ευχαριστώ.]

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

δεκάδες πατημένοι αχινοί


Mερικα τραγούδια των Πόρτισχεντ ακομα με κανουν να θέλω να κυλιστώ σε μια παραλία. Το Γκλόρυ Μποξ υπηρξε το σαουντρακ ενος συγκλονιστικού καλοκαιριού - εγραψα ολοκληρο κεφάλαιο υπο την επήρεια.
Η μαγευτική τραγουδίστρια των Πόρτισχεντ μοιάζει εδώ με τη Λενα Πλάτωνος, ισως γενικα θυμιζει Πλατωνος, στην εσωστρέφεια, στα μαλλιά, στους πολύ προσωπικούς στίχους. Το Σαμποτάζ μου αρέσει ακόμα - ακομα κι αν δε με κανει να θελω να κυλιστώ σε μια παραλια.
Παρεπιπτόντως, κυλιέμαι σε παραλιες ούτως η άλλως, απο σήμερα. Η Καβάλα προσφέρεται για κύλισμα. Ειναι περιπου το μονο που μπορώ να κάνω το καλοκαίρι.
αφού
ζω από καλοκαίρι σε καλοκαίρι οπως οι ταξιτζήδες από νυχτα σε νύχτα. Επισης ζω σαν ταξιτζης, από νύχτα σε νύχτα. Εκτος απο κουκουβάγια ειναι πιθανο οτι στην προηγούμενη ζωή ήμουν κολοκυθάκι. Κατι που ανθιζει το Μάη και ξεραίνεται το Σεπτέμβρη πάντως.
τα καλοκαιρια γλυστρανε στον ουρανίσκο σα μύδια. Και τόνοι μυδιών γλυστρανε στον οισοφάγο τα καλοκαιρια. Αυτα τα διεσταλμένα καλοκαίρια χωράνε τα πάντα. Ξενυχτια, πιόματα, ξημερώματα, δεκάδες πατημενους αχινούς.
(απο το χάπι λου)
[πατησα τον πρώτο αχινο της χρονιάς. και η τηλεοραση προειδοποιεί, να ανανεωνετε το αντηλιακο σας μετά το μπανιο.]

Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΑΝΕ ΤΑ ΠΑΡΤΥ



Παλι κατι χανω: την παρουσίαση του Μαμαλούκα. Αξιζει να πατε μια βόλτα αν αγαπάτε το καλό αστυνομικό μυθιστόρημα: Ο ΜΟΣΤΡΑΣ έκανε Β' εκδοση μολις 19 μέρες μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το αλάνθαστο κριτήριο του κοινού δε μπορει να κάνει λάθος. Την Τετάρτη 13 Ιουνίου στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, Πανεπιστημίου 37 & Κοραή,Αθήνα, στις 7 μμ, η παρουσίαση του βιβλίου Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα. παρουσιάzουν οι: Κορτώ,D.Γκενεράλης.

Αλλο παρτυ, που μπορει και να μη χάσω, διοτι μαλλον θα ειμαι διερχομενη (στο δρόμο για τη δική μου παρουσιαση στην Καβάλα δηλαδή) ειναι αυτη την Παρασκευή στις 9, στο μπαρ ΚΗΠΟΣ,ΜΠΕΝΑΚΗ 78, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Χ ΑΙΜΑΤΟΣ, της ΖΕΦΗΣ ΚΟΛΙΑ. Θα σας δω εκεί -ισως!

Το παρτυ των Εξαρχειων που δεν εχασα, ηταν στο ΒΟΧ, του συγγραφέα Νικου Βλαντη που παντρευτηκε, και σαν να μη έφτανε αυτό, εφτιαξε, ακουσον άκουσον, δικο του εκδοτικό οικο μαζί με τη συγγραφέα γυναίκα του. Δυο νεαροί συγγραφείς μαζί, ακούγεται επίφοβο, τρομακτικό και ρομαντικό, μια φαντασίωση, αλλα δε βλέπω γιατί να μην πετυχει αυτός ο γάμος. Τα παιδιά έλαμπαν σα ντισκομπάλες. Επισης ο Βλαντής δεν ειναι ο τυπικος ονειροπολος, πένης συγγραφέας, εχει -περιέργως- και μια επιχειρηματική πλευρά. Ηταν σχεδον όλοι εκει, εκτος απο τη Σωτη Τριανταφύλλου που παρουσιαζε στν Ιανό ενα βιντεο, και στο οποιο μ'επιασε μια εντονη διάθεση να παω αλλα δεν τα κατάφερα δυστυχώς να διακτινιστώ, πράγμα που έχω πολύ μετανιώσει. Για το παρτυ στο ΒΟΧ εχω φωτογραφιες-ντοκουμέντα πάντως, που θα κανουν καποιους να κοκκινίσουν. Οπως αυτη. Μεινετε συντονισμενοι.
ΚΟΥΙΖ- ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑς ΠΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΩ?

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

ΚΙ ΑΛΛΟ ΛΟΥ


απόπειρα φωτογράφισης για την ATHENS VOICE

ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΡΙΣΜΟΣ.
ΤΟ ΑΠΕΦΕΥΓΑ ΕΠΙΜΕΛΩΣ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΩΣ, ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ, Ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΜΕΡΤΖΙΔΗς ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ, ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΑ.

ΤΙ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ Ο ΛΕΥΚΑΔΙΤΗS ΤΟΤΕ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΠΙ ΛΟΟ. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ, ΕΙΝΑΙ ΤΙΓΚΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟ ΛΙΣΤΑ τραγουδιών ΓΙΑ ΠΑΙΞΙΜΟ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟ ΧΑΠΙ ΛΟΥ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΏΣ ΘΑ ΜΟΥ ΦΑΝΕΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ.
ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΩ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ. ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΗΔΗ, ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ ΟΚ, ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΓΗΡΑΙΟΙ ΔΙΑΝΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΚΟΛΛΑΕΙ, ΚΑΤΙ ΜE ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ.

ΝΑ ΒΡΩ ΤΙ ΘΑ ΦΟΡΕΣΩ. ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΜΟΥ, ΚΑΘΩς ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΘΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΙ ΣΑΝ ΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ, ΑΣ ΒΑΛΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ Η ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΚΙΤΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ "ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΙΤΣ, ΔΕΣ ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΜΑΖΙ ΣΧΟΛΕΙΟ/ ΚΑΘΟΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΘΡΑΝΕΙΟ, ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΟ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ..."  ΚΑΝΩ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΕΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ, ΟΙ ΛΑΙΒ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΝΟΩ.
ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ, ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΛΕΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ giati einai super ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ, Η ΛΟΡΕΝ, ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΑΠ ΑΥΤΑ, ΛΕΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΚΗΝΗ. ΧΑ, ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΣΕΣ, ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΕΡΘΟΥΝ: ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚA, ΑΥΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΕΣ/ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΜΕΝΕΣ, ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΗ, ΠΑΤΖΑΡΙ. (ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΜΑΙ.)

ΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΥΧΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΜΠΑΡ ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΕΡΑΣΤΕ. ΟΥΤΕ ΓΑΜΟΣ ΝΑ 'ΤΑΝΕ, ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.